EX-change

Beste Cryptoleden,

Met de meest recente informatie verkregen uit de poll in de facebookgroep wilde ik graag het een en ander ophelderen over staken van ADA, wellicht zal dit wat crossovers hebben met andere staking programma’s maar de opzet is in principe gericht op ADA. Voor wie niet bekend is met het concept “staken” raad ik aan om eerst dit korte artikeltje te lezen: https://staykpool.com/?page_id=56 Hierin word een en ander uitgelegd.

Maar dan nu, de analyse van de uitkomsten van de poll. Van de 176 respondenten die op het moment van het schrijven van dit artikel gereageerd hebben is de verdeling ongeveer als volgt:

afb1: resultaten van de poll in de facebookgroep Cryptocurrency Club Nederland

Wat leren we hieruit?

Allereerst dat staken iets is dat relatief veel gedaan word. Het is een veilige manier om van je cryptoholdings een bron van passief inkomen te maken, en de opbrengsten weer in te zetten zoals jij dat wilt, bijvoorbeeld terug in het potje voor de stapelbare rente, of leuke dingen doen van je winst.

Daarnaast is het een relatief risicioloze manier van het genereren van extra munten bovenop wat je al bezit, omdat in absolute getallen je munten alleen maar vermeerderen. Aan de grillen van de markt kunnen we helaas niet al teveel doen, behalve swingtraden, en dat brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

Gemak speelt een grote rol voor veel mensen bij het selecteren van een manier van staken, en dat is niet verwonderlijk, omdat je in deze business al gauw een breed scala aan wachtwoorden, keys, tweefactor authenticatie apps etc moet bijhouden om je holdings veilig te houden. Alles op een plek is dus een groot voordeel, als je met relatief kleine bedragen een leuke hobby hebt aan je cryptobusiness. Aan dit gemak hangt echter een prijskaartje, maar er lijkt geen breed gedragen weerstand te zijn tegen deze kosten, omdat ze veelal niet transparant zijn of omdat de drempel als hoog ervaren word om zelf een staking wallet aan te maken.

Wat zijn je opties?

Voor het staken op een exchange hoef je vaak bijzonder weinig te doen. Vaak is het bezitten van een bepaalde hoeveelheid van een specifieke munt, een vast te zetten periode (bijvoorbeeld 7,15,30,90 dagen) en een vinkje ‘akkoord met algemene voorwaarden’, verwijzend naar een groot document dat vrijwel niemand leest. Het grootste voordeel is hier gemak, het grootste nadeel is het vastzetten van je funds op straffe van het opgeven van je rewards als je ze toch verwijderd en daarmee dus geen controle van je funds als je er wel iets mee zou willen doen. De poll laat zien dat 78% van de respondenten dit kiest!

Een Staking service zoals bijvoorbeeld de ADAlite wallet of de Exodus wallet stuur je je munten naar de wallet, en van daaruit vink je staken aan, hierbij hoef je verder niet op te letten naar welke pool je gaat, of wat de waarden van die pool zijn, denk aan saturatie, marge of andere kosten. Grotendeels gemak, en al meer veiligheid omdat je munten niet meer op een exchange staan. Nadeel is wel dat voor het staken je nog steeds niet zelf beslist in welke pool je staked, maar dat zal voor veel mensen geen probleem zijn. Rond de 14% van de respondenten staked op deze manier.

De laatste optie, is het staken via de officieele wallets van de blockchain zelf, in het geval van ADA zijn dat de Yoroi wallet voor mobiel: https://yoroi-wallet.com/#/ en de Daedalus wallet voor PC/MAC: https://daedaluswallet.io/ (géén mobiele versie downloaden, die bestaat van Daedalus niet!) Hierbij download je de wallet, maak je een nieuwe wallet, bewaart je herstelzin en wachtwoord goed (het liefst offline) aan en stuur je je ADA hier naartoe. Vervolgens delegeer je zelf naar een pool van je keuze. Bijvoorbeeld eentje die een doel ondersteunt dat jou aanspreekt, of een bepaalde missie heeft.

Maar is het hoogste rentepercentage niet gewoon het beste?

Tja, een veel gemaakte beslissing is wel vaak short term, en er is veel te zeggen voor de services die er zijn. Ik ga toch proberen een paar argumenten op een rij te zetten waarom het wellicht toch verstandig is om een strategie voor een wat langere termijn te bedenken en deze ook te volgen.

Verwissel waarde en prijs niet met elkaar! Als de prijs van een munt omhoog schiet of ‘moont’ is hartstikke leuk, voor degene die het risico genomen hebben en het pakt goed uit. Een strategie die of heel leuk uitpakt, of je met niks achterlaat. Op de lange termijn zit er meer in stabiele opbrengsten en minimaal risico.

Stake volgens een decentraal plan, dat wil zeggen: zorg dat er geen andere partijen namens jou optreden, zeker op langere termijn. Het aanmaken van een extra wallet is even werk, maar dan kan je daarna je geld laten werken zonder ook maar ooit meer dan het minimale te betalen aan kosten.

Ondersteun de lange termijn visie van het netwerk en investeer nu in iets dat je munten later meer waard maakt, omdat ze betrouwbaarder, breder geaccepteerd en veiliger worden. Stel je eens voor dat de hele werled straks ADA gebruikt als geldig betaalmiddel, dat er applicaties en betalingsverkeer over het netwerk gaan en dat de kosten daarvoor gedeeld worden met de mensen die geïnvesteerd hebben en staken.

Als jij 15% krijgt op je ADA bij Binance of Bitvavo stel jezelf dan de vraag: betalen zij mij 15% terwijl ze zelf maar 5% vangen? En zo ja, waarom zouden ze? Het antwoord is natuurlijk: Nee! Zij verdienen erop, dus jij betaalt ervoor. Bij Binance gaat dat zo: Ze staken ALLE ADA sowieso, ongeacht of je het zelf staked (aanvinkt) dus er word geld op alle ADA verdiend die de exchange op elke moment in handen heeft. Claim je het niet zelf omdat je te weinig hebt, of het niet vast wil zetten maar het staat wel op de exchange? Dan betaal jij mee aan de 15% van die gast die daar altijd over opschept. ALLE Cardano stakepools leveren op jaarbasis ongeveer 5%~6% returns op, zolang ze blockvalidators zijn. Alles dat een exchange hier bovenop uitbetaald is promotie, betaald aan de ‘lucky few’ die er op tijd bij waren door de mensen die niet staken maar wel hun geld erop laten staan. (waarom denk je dat niet iedereen 90 dagen voor 15% vast kan zetten? #soldout)

Tot slot wil ik graag mensen uitnodigen tot het stellen van vragen, uiten van kritiek of eventuele incorrecte info die hierinstaan aanwijzen. Het doel van dit bericht is tweeledig. Allereerst een heldere uitleg over de verschillen in stake stategien en hun voor en nadelen beschikbaar maken. Ten tweede ben ik zelf geïnvesteerd in een eigen StakePool vindbaar in de Yoroi en Daedalus Wallet onder de ticker/naam [STAYK] en ik zoek mensen die hun ADA, hoe klein je hoeveelheid munten ook is, bij ons te staken. Zo wil ik meer voet aan de grond krijgen en samen doorbouwen aan goede opbrengsten voor de delegators en een sterk en betrouwbaar financieel systeem!

Voor vragen, stuur me een bericht, en ik zal mijn uiterste best doen om je te helpen.

Stayk Safe Everyone!

Leave a Reply